LLL-leidster worden
Heb je ervaring met het geven van borstvoeding? Wil je de kennis en ervaring die je hebt opgedaan delen met andere moeders? Of komen moeders al naar je toe met vragen, omdat ze weten dat je ervaring hebt? Dan is het misschien wel wat voor jou om LLL-leidster te worden.
Alle LLL-leidsters zijn moeder en hebben ruime ervaring met het geven van borstvoeding. Daarnaast hebben ze een interne scholing gevolgd om leidster te worden. Als LLL-leidster bied je zwangere of borstvoedende moeders steun en informatie rondom borstvoeding. Je organiseert informatiebijeenkomsten en draait mee in onze telefonische hulpdienst, de mailvragendienst en/of bij online activiteiten zoals onze besloten facebookgroep.
LLL-leidster worden en leidster zijn kost natuurlijk wel wat van je tijd. Maar je krijgt er ook veel voor terug. Je investeert in het geluk van andere moeders en in de kinderen van de toekomst. Tegelijkertijd investeer je ook in jezelf, in je persoonlijke groei. Dat doe je niet alleen, maar samen met een groep moeders die net zo enthousiast zijn over borstvoeding als jij.
Wat wordt er van je verwacht als je LLL-leidster bent?
Als LLL-leidster heb je een aantal basisverantwoordelijkheden:
- Organiseren en leiden van informatiebijeenkomsten.
- Hulpverlenen aan moeders, telefonisch, per e-mail of persoonlijk.
- Je borstvoedingskennis up-to-date houden.
- Administratie en financiën van je werkzaamheden bijhouden en daarvan verslag doen aan LLL.
- Hulp en ondersteuning bieden aan moeders die LLL-leidster willen worden.
Wanneer mag je je aanmelden om LLL-leidster te worden?
De scholing tot LLL-leidster kent een voortraject, de zogenaamde pré-procedure. In die periode woon je bijeenkomsten van LLL bij, heb je gesprekken met de LLL-leidster die de bijeenkomsten organiseert en verdiep je je in de organisatie. Zo groei je toe naar de aanmelding.
LLL heeft uitgebreide aanmeldingsvoorwaarden die in het kort hierop neerkomen:
- Je kunt je vinden in de uitgangspunten van LLL.
- Je hebt je kind bij aanmelding al minimaal negen maanden gevoed.
- Als je gestopt bent met borstvoeding geven, heb je je kind ongeveer een jaar borstvoeding gegeven.
- Je erkent dat je baby behoefte heeft aan jouw aanwezigheid.
- Je gaat met iedere scheiding van je baby om met gevoel en respect voor de behoeften van je baby.
Het aanmelden doe je altijd samen met de LLL-leidster bij wie je de bijeenkomsten bezoekt.
Scholing tot LLL-leidster
Tijdens de scholing tot LLL-leidster - de aspirantenprocedure – ga je je kennis over borstvoeding geven verdiepen o.a. door het lezen en bestuderen van onze publicaties. Je correspondeert met een ervaren leidster over de uitgangspunten van LLL, over je ervaring met borstvoeding geven en moeder zijn en over de wijze waarop LLL hulp, steun en informatie verleent. Daarnaast bezoek je scholingsdagen en de bijeenkomsten van je begeleidend LLL-leidster.
Meer over de scholing tot LLL-leidster, de aanmeldvoorwaarden en onze uitgangspunten kun je lezen in onze brochure 'LLL-leidster worden'. Je kunt deze gratis downloaden in de webwinkel.