Keizersnede

Een keizersnede kan onverwacht of gepland zijn. Soms valt de beslissing tot een keizersnede tijdens de bevalling. Maar het kan ook gebeuren dat je tijdens je zwangerschap al weet dat je kindje via een keizersnede ter wereld zal komen. Je kunt je er dan op voorbereiden, zowel emotioneel als praktisch.

Gevoelens

De emoties over deze manier van bevallen zijn voor iedere vrouw anders. De één is blij met deze mogelijkheid. De ander ervaart het als een gemis geen bloot kindje op de buik te krijgen. En sommigen zien het zelfs als een falen van hun eigen lichaam. Bij een algehele narcose mis je een stuk van de bevalling, wat soms moeilijk te verwerken is. Het geven van borstvoeding kan een heleboel 'goedmaken'.

Voorbereiding

Als je een geplande keizersnede krijgt, kun je van tevoren al een aantal praktische zaken regelen. Zoals een gesprek met de anesthesist over de manier van verdoven. Vaak is een plaatselijke verdoving door middel van een ruggenprik mogelijk. Hierdoor kun je de geboorte bewust meemaken. Ook kun je met de behandelend gynaecoloog en de verpleging bespreken wat je belangrijk vindt.
Hierbij kun je denken aan vragen als:

• Hoe snel kan je baby na de geboorte bij je worden gebracht?
• Kan je baby al op de operatiekamer worden aangelegd?
• Kan je baby bij je op de kamer blijven (rooming-in)?
• Mag je partner bij de geboorte aanwezig zijn?
• Kun je je baby op verzoek voeden?

Eerste voeding

Je kunt je baby aanleggen zodra je uit de narcose bijkomt en weer controle over je lichaam hebt. Bij een plaatselijke verdoving hoef je zelfs helemaal niet te wachten.
Borstvoeding bevordert het samentrekken van de baarmoeder en dat heeft een gunstige invloed op het genezingsproces. Het geven van borstvoeding helpt bij het tot stand brengen van de binding met je kind. Vooral wanneer je van je baby gescheiden bent geweest, is dit een groot voordeel.

Vaak aanleggen

Je baby kan als gevolg van de verdoving en pijnstilling wat suf zijn. Voor het op gang brengen van de borstvoeding is het van belang dat je borsten vaak gestimuleerd worden. Je baby vaak (tenminste iedere 2 à 3 uur) aanleggen is dus belangrijk. Lukt het aanleggen niet omdat je baby nog erg suf is, dan kun je gaan afkolven. Zo worden je borsten toch gestimuleerd.
Je baby kan overgevoelig zijn in het mondgebied door het uitgebreide uitzuigen direct na de geboorte. Hij kan zich van de borst wegstrekken om aanraking in het mondgebied te vermijden. Leer je baby met liefde en geduld dat er ook prettige mondervaringen zijn.

Creatief

Zoek naar een comfortabele houding waarin je prettig kan voeden. Je zult de nodige last ondervinden door de buikwond, maar ook doordat je de eerste dagen een catheter en een infuus hebt. Dit vraagt wat creativiteit met kussens en de bedrekken, om een prettige houding te vinden. Zorg dat je baby steeds met zijn neusje tegenover je tepel ligt en zijn hoofdje niet hoeft te draaien om aan de borst te kunnen drinken.

Weer naar huis

Eenmaal uit het ziekenhuis is het fijn als er (kraam)hulp is. Een keizersnede is niet alleen een bevalling, maar ook een grote operatie. Neem voldoende rust om hiervan te herstellen, bijvoorbeeld door tijdens de voedingen even lekker weg te doezelen.