Colostrum afkolven tijdens de zwangerschap

 

Afkolven tijdens de zwangerschap

Afkolven tijdens de zwangerschap (antenataal kolven) zorgt er voor, dat er meteen na de bevalling colostrum (de eerste moedermelk) beschikbaar is voor een baby.

Sommige aanstaande moeders vinden het een fijn idee om in de zwangerschap al wat colostrum (de eerste melk) af te kolven. Dat is bijvoorbeeld het geval als je weet dat je een keizersnede zult krijgen, of als je zwangerschapsdiabetes hebt. In die gevallen is de kans groter, dat je kindje na de geboorte bijgevoed moet worden. Door al in de zwangerschap wat colostrum af te kolven, kan je kindje dan worden bijgevoed met je eigen melk. Colostrum is heel geconcentreerd en heel voedzaam voor je baby, een of twee milliliter is de eerste dag al een hele voeding.

Bij de meeste vrouwen kan dit afkolven tijdens de zwangerschap zonder problemen. Er komt niet meer oxytocine vrij (wat zorgt dat je baarmoeder samentrekt) dan tijdens het vrijen of tijdens het voeden van een ouder kindje tijdens de zwangerschap. Het is verstandig vooraf te overleggen met degene die je zwangerschap begeleid, zeker als je eerder prematuur bent bevallen.

Je kunt zo rond de 37e week beginnen met afkolven. Dat gaat het gemakkelijkst als je borsten warm zijn, bijvoorbeeld na het douchen. Afkolven gaat het makkelijkste met de hand, omdat er maar weinig melk uit de borst zal komen in eerste instantie. Het is ook niet nodig grote hoeveelheden af te kolven, een klein beetje voorraad is voldoende. Omdat het zo weinig is en omdat colostrum plakkerig is, zal het aan de binnenkant van de kolf blijven plakken. Daarom is het niet raadzaam een kolf te gebruiken voor die eerste druppels. Masseer je borsten tot er druppels komen. Daarna haal je met een kolvende beweging meer druppels uit je borst, zie pag. 11 voor een uitgebreide beschrijving. Je kunt het opvangen met bijvoorbeeld een cupje of theelepeltje. Daarna kun je het met een kleine spuitje (van 2-3 ml) opzuigen en met spuitje en al invriezen. Plak een etiketje op het spuitje met de datum zodat je de oudste melk het eerste op kunt maken. De spuitjes zijn verkrijgbaar bij de apotheek.

Het ontdooien van de ingevroren spuitjes gaat snel en eenvoudig onder warm stromend water. Als het colostrum eenmaal is ontdooid, moet het binnen 24 uur worden gebruikt.

Afkolven in de zwangerschap lukt niet iedereen en ook lang niet elke moeder voelt zich er prettig bij. Dat is iets wat je zelf kunt beslissen. Of het wel of niet lukt zegt niets over je melkproductie na de geboorte. Je hoeft ook niet bang te zijn dat je het waardevolle colostrum ‘wegkolft’ voor je baby, dat wordt gewoon opnieuw aangemaakt. Als je baby geboren is, gaat het op gang komen van je melkproductie net zoals het zou gaan als je niet gekolfd had.

Bronnen

Breastfeeding:  A Guide for the Medical Profession, eight edition, R.A. Lawrence en R.M. Lawrence, 2016

Experiences of expressing and storing colostrum antenatally: A qualitative study of mothers in regional Western Australia. J.M. Brisbane en R.C. Giglia, 2015

Safety and efficacy of antenatal milk expressing for women with diabetes in pregnancy: protocol for a randomized controlled trial.  D.A. Forster, S. Jacobs, L. Amir, Davis, et al, 2014