Voeden in het openbaar
Moedermelk heb je altijd bij je, kant en klaar, op de juiste temperatuur. Reuze handig. Maar als je erop uit bent, waar voed je dan eigenlijk?
Er op uit
Als kersverse moeder begint het vroeger of later weer te kriebelen: je krijgt zin om er weer op uit te gaan. Je kindje zal meestal gewoon mee kunnen, zeker als je borstvoeding geeft. Als je wat langer op pad bent, krijgt zo’n kleintje vaak honger.
Het voeden op andere plaatsen dan thuis kan in het begin onwennig zijn. Je maakt je misschien ongerust over wat er allemaal te zien is, of je kindje wel wil drinken in een vreemde omgeving, en wat anderen ervan denken. Maar ook wat betreft voeden in het openbaar zul je samen met je kindje moeten ontdekken wat bij jullie past.
Je kunt het stapje voor stapje uitproberen. Probeer bijvoorbeeld eens bij iemand langs te gaan, of loop een route waar je bankjes weet te staan. Als je merkt dat het allemaal goed gaat, kun je je uitstapjes langer maken.
Plekken om te voeden
Neem je eigen gevoel als leidraad bij het zoeken naar waar je prettig zit. Dat kan een bankje buiten zijn, of een rustig hoekje in een restaurant. Je kunt eventueel met je rug naar andere bezoekers toe gaan zitten. Vaak moet je zelf wennen, gun jezelf de kans om uit te proberen. De plekken waar je gerust voedt zullen zich zo vermeerderen.
Het Voedingscentrum in Nederland heeft een beeldmerk ontworpen: voeden kan hier. Gelegenheden waar dit beeldmerk hangt willen uitdragen dat ze positief staan tegenover borstvoedende moeders.
Lekker zitten
Een speciale stoel is meestal niet nodig, je wordt vanzelf handiger in voedingshoudingen. Een bank of stoel, met of zonder leuning, zelfs op de grond in kleermakerszit; het kan prima. Ook dit kun je thuis uitproberen. Voed je liever niet waar anderen bij zijn, dan kun je je ook even terugtrekken. In een pashokje bijvoorbeeld kun je prima voeden, of in de auto. Ben je op bezoek, dan kun je eventueel vragen of je ergens alleen kunt zitten.
Zien
Tijdens het borstvoeding geven is eigenlijk maar weinig bloot te zien. Probeer het maar eens: als je voedt voor een spiegel zie je dat je kindje precies voor je borst ligt. Het voeden zal het rustigst verlopen als je je kindje op de eerste hongersignalen aanlegt, je kindje zal dan vlot aanhappen. Het kan verleidelijk zijn om een voeding uit te stellen. Jonge baby’s hebben echter nog geen besef van ‘straks’. Een kindje dat honger heeft zal dit steeds meer gealarmeerd laten merken. Een huilende baby is bovendien moeilijker aan te leggen.
Het uitstellen van een voeding geeft ook het risico dat je borsten erg vol raken, met het gevaar van verstoppingen. Wat kan helpen de voedingen iets meer te plannen, is voor je weggaat je kindje voeden op jouw verzoek. Als je bovendien op de eerste hongersignalen let, heb je vaak voldoende tijd om naar een geschikte plek te lopen om te voeden. Hoe ouder het kindje, hoe makkelijker je tussen de voedingen in op pad zult kunnen.
Borstvoedingskleding
Er is speciale borstvoedingskleding te koop, waarin je je kindje discreet kan voeden. Maar ook met ‘gewone’ kleding kun je onopvallend voeden. Bijvoorbeeld een rekbaar topje onder je T-shirt zorgt ervoor dat je bovenkleding omhoog getrokken kan worden, terwijl je buik bedekt blijft. Een bloesje kun je van onderaf open knopen. Je kunt ook een shawl meenemen die de bovenkant van je borst bedekt. Verschillende soorten draagdoeken zijn ook zo te dragen, dat je je kindje in de draagdoek kunt voeden. Dan drinkt je baby in de beschutting van de draagdoek.
Anderen
Borstvoeding maakt het eenvoudig om je kindje onderweg te voeden. Daarnaast is borstvoeding natuurlijk ook buitenshuis de beste voeding voor je kindje. Toch kun je je geremd voelen te voeden waar anderen bij zijn. Dat is ook cultureel bepaald. Mensen blijken heel verschillend te denken over borstvoeding in het openbaar, variërend van positief tot afhoudend. De afweging op welke plek je wilt voeden zal daarom van moeder tot moeder verschillen. Zeker is wel, dat het gemakkelijker wordt naarmate je het vaker doet. Je wordt handiger en zekerder.